Glimt fra mit liv

Af og til har jeg nogle tanker, oplevelser, drømme - sagt ganske enkelt - jeg har noget på hjertet, som jeg ønsker at dele. Noget som jeg synes kan gøres på en mere hensigtsmæssig måde, oplevelser, noget som jeg virkelig brænder for eller noget, der rører mig dybt. Det vil jeg dele med dig her

Jamen, så tag dig dog sammen!!!

- Jamen jeg kan ikke bare tage mig sammen – nogle gange kan jeg – andre gange er det praktisk talt umuligt

Kender du følelsen? Så ved du hvor frustrerende det kan være. Du har masser af ting du skal og vil have lavet, du laver lister, du tænker, at hvis jeg lige…. Så når jeg i mål.

Men et eller andet kommer i vejen – eller rettere mange ting kommer i vejen. Mange tanker. Mange afbrydelser. Mange indskydelser.

Hvis jeg nu starter med det her, så kan jeg bagefter gå videre med det her. Når det er gjort, så ….. Hov der var en sommerfugl (læs: noget fangede lige min opmærksomhed). Nå ja, jeg kan da lige sætte en vask over. Så passer det nemlig med, at den er færdig inden jeg skal afsted… Hov jeg skal da også lige have svaret på den besked jeg fik i forgårs, som jeg ikke har nået endnu – nej det må lige vente, jeg har ikke ro nok til at svare nu……… Hov for resten, er det i dag naboen har fødselsdag? Du skal lige have pakket det, du skal have med. Fik jeg egentlig morgenmad? Ej hvor er den strand fantastisk, der vil jeg gerne på…….

Åhhh, nu glemte jeg at få vaskemaskinen sat i gang

Hvor lang tid tog de tanker? Bortset fra den sidste, som kommer et stykke tid eller nogle gange flere timer efter – så tog de andre ikke mange sekunder – og så kan du jo lige gange op med, de minutter du er vågen…

Sådan kan det være at have tankemylder, konstant uro i kroppen, være sensitiv, have ADD – fælles er, at det nogle dage er svært at planlægge og holde strukturen. Nogle dage giver det ikke nævneværdige problemer, andre dage kan det overskygge alle planer – og næsten ingen punkter på to-do-listen bliver ”vinget af”.

Oplever du, at du selv, eller nogen du kender, fx ikke får ryddet op, svarer på dine beskeder og mails, ikke lige kommer til aftalt tid, ikke altid virker nærværende – så træk vejret et par ekstra gange og husk, vi gør hvad vi kan for at ”passe ind” og fremstå som den bedste version af os selv – det er dog ikke altid det lykkes.

Hver gang det ikke lykkes at nå i mål eller der kommer bemærkninger om, at nu har du igen ikke gjort som andre har forventet af dig – så føles det som du ”er forkert”. Så føles det, som om du igen har lavet fejl. Som om du ikke har styr på noget, som om du er ”dømt ude” - Og hvem er det, der sætter standarden for hvad der er rigtigt eller forkert?

De følelser forstærker følelsen af ikke at passe ind og følelsen af at være forkert – og får du ikke stoppet spiralen, så kører den – desværre oftest kun nedad.

Jeg kender det, både fra nogle af de skønne mennesker, der kommer her, kollegaer, venner – og mig selv. Der er mange fælles træk – og selvfølgelig også forskelligheder.

Hvordan hjælper du dem bedst til at undgå de negative følelser?

Sørger for ikke at nedgøre. Sørger for du ikke giver os følelsen af at være forkert. Sørger for at have fokus på det vi har gjort og gør – resten er vi godt selv klar over. Sørger for ikke altid at påpege, hvis vi i dine øjne begår en fejl.

Plan læg dig

Har du plan for hvordan du når de ting du gerne vil, de ting som du skal – både privat og i forbindelse med dit arbejde?

Det har mange. Nogle er gode til at opdatere dem løbende og følge dem, nogle laver dem i pressede perioder for ikke at glemme nogle af de ting, der skal laves, andre igen har planerne i hovedet og har ikke brug at skrive noget ned.

Jeg er primært en blanding af de to første – og i nogle få situationer er det nok, at have det i tankerne. Selv om jeg har alle redskaberne til at få styr på det, jeg skal og gerne vil have lavet, så smutter det af og til i kortere eller længere perioder. Når jeg så når punktet, at nu er det simpelthen nok, nu skal der struktur på igen, så går jeg tilbage til ”de faste planer”.
Flere gange har jeg siddet over for kvinder og mænd, som synes de ikke når det de gerne vil, ikke kan overskue opgaverne, ikke synes de slår til. Det gælder såvel for sygemeldte som for firmaejere og alle andre. De mangler den røde tråd i hverdagen/firmaet, de mangler overblikket.

Når vi så begynder at pille tingene lidt fra hinanden, så er opgaverne ikke uoverkommelige, hverdagen ikke så svær at se sig igennem.

Er du ramt af stress, så kan det være en stor hjælp, at du har delt de opgaver du har op i mindre bidder. For det med at tænke, at nu skal jeg også have gjort det og det og det og det og det, jeg når det aldrig, hvor skal jeg starte, det giver bare endnu mere stress. Derfor kan det ofte være en hjælp at sætte sig ned og dele opgaven op i mindre bidder og gerne meget små bidder. Få skrevet opgaverne på en analog kalender. Kun nogle få opgaver om dagen, ja faktisk max 2. Alt hvad der evt bliver lavet ud over det, er ekstra glimmer på kransekagen.

Mellem jul og nytår fik jeg et par fridage, som jeg brugte på at få lavet mit årshjul. For mig virker det bedst at lave det i word og for andre i fx excel. Jeg fik skrevet ind hvornår der er forskellige aktiviteter/arrangementer/begivenheder, som jeg skal deltage i/arrangere/være en del af. Nogle af tingene, såsom Kreativ Marked, hvor jeg er medarrangør, skal der en del arbejde til inden det løber af stablen, så de ting fik jeg også skrevet ind i kalenderen ud fra mit Årshjul for Kreativ Marked. Der hvor der står hvornår invitation skal ud, plakat skal være klar, hvornår medierne skal have besked etc.
Jeg fik også planlagt hvornår der skal være opslag på mine forskellige sider på facebook og instagram – Pia Kirstine Design, Pia Kirstine Foto, De healende engle og ”min egen” profil Pia Kirstine Langgaard. Der blev planlagt kalendere til julen 2020 etc. På den måde kan jeg også være på forkant med hvilke billeder jeg evt skal have taget.

Da Årshjulet var så færdigt som jeg kunne på det tidspunkt, printede jeg det ud. Derefter fik jeg startet ”Min strukturkasse”, som I kan se på billedet. I den har jeg følgende:

• Mit År fra Mette Holm – (et must-have for mig). Der svarer jeg på de spørgsmål hun stiller og tager dem med i min hverdag, så jeg hele tiden kan føle jeg er i udvikling. Jeg bruger den desuden som Taknemmelighedskalender, da jeg ved, at det er med til at holde mit humør og min energi oppe, at jeg har fokus på det positive og det jeg er taknemmelig for
• ”Få det gjort” – en maylandkalender. Den bruger jeg som min analoge kalender. Skriver mine aftaler i, min måde så jeg kan bevare overblikket (- og ja, det smutter bestemt for mig nogle gange, men det gør, at jeg lettere kan komme på sporet igen).
Der er også felter til:
o ”Ugens 3 vigtige”
o ”hvem skal jeg ringe/skrive til”
o møder (bruger jeg i stedet til indkøbsliste, hvis jeg ser nogle gode tilbud)
o handle/opgaver – her skriver jeg de opgaver fra årshjulet ind, som ikke skal gøres en bestemt dag, men inden for en bestemt uge
o tanker og ideer – fx menu til kommende fest, tegning af glasprojekt eller hvad der lige kommer når jeg bruge kalenderen og bare vil huske det
o ugens træning – nogle vil sikkert tænke fysisk træning – jeg bruger den til mentaltræning (pt Mette Holms Masterclass Skab dig)
• Madkalender – en ganske almindelig kalender. En challenge, hvor jeg sammen med andre skriver ned hvad der sker op til en overspisning og hvad jeg overspiser med
• Min dagbog – her kommer stort og småt i fra mit liv. Både ting der giver glæde eller frustrerer mig. Skriver det simpelthen ud af kroppen.
• ”Jeg er fuld af ideer” – en notesbog, hvor jeg tegner nye ideer til glas, skriver hvad jeg gerne vil lave af oplæg, tegner/skriver hvad jeg gerne vil tage baggrundsbilleder af – og hvad der ellers kommer af ideer
• ”Mit hjem i mine hænder” – også en notesbog, hvor jeg har skrevet og tegnet hvilke ting jeg gerne vil lave om på sigt i mit hjem og min have. Ideer skal jo nogle gange modnes – og det bliver de her, hvor de kan ændres, hvis jeg kommer på bedre ideer – for til sidst at være klar til at ”sætte i søen”
• ”Min livsudvikling” – notesbogen jeg bruger til at reflektere over fx spørgsmålene i Mette Holms Masterclass Skab dig og de andre foredrag jeg hører eller hvad jeg ellers bruger til at blive klogere på mig selv
• ”What to do” – til to-do-lister der gælder langtidsplanlægning
• Den sidste er min ”Doodle”. Lidt a la ”Få det gjort” – og der hvor jeg tager de projekter fra ”What to do” og får dem planlagt i mindre detaljer (som jeg kan skrive i ”Få det gjort”, hvis der er deadlines på). Det kan være glasprojekter, som skal brændes i flere omgange med forskellige brændekurver. På den her måde kan jeg planlægge at ovnen bliver fyldt helt op. Det kan også være hvad der skal gøres inden jeg skal have gæster (fest, aftensmad).

Selve kassen hvor jeg har mine bøger i, samt tusser og andre ting, som jeg har til at stå på bordet ved min sofa, er fra Ikea til 59,-. Den er let at flytte med, hvis jeg fx synes jeg vil skrive i bøgerne, når jeg kommer i seng eller når jeg står op. Ud over den har jeg nogle skuffer – også fra Ikea, hvor jeg har fx glimmertape og klistermærker til at sætte i bøgerne, når der skal lidt mere glimmer, fest og farver på.

Ud over disse har jeg 4 A4-sider fra KasiaLiljas ”My organized chaos”. De er sat op på mit skab i soveværelset. Her har jeg inddelt de daglige ting, som skal gøres herhjemme mht rengøring, oprydning, vinduespudsning. Hver dag er der en eller to ting, som skal gøres, så jeg hele tiden er med. Jeg vil dog lige indskyde, at der gik kaos i den i efteråret, men jeg er ved at rette op på det

Al den struktur tænker nogle, men for mig virker det – og nej, jeg er ingen helgen, der følger det slavisk og altid har styr på tingene – langt fra. Her falder jeg bestemt også igennem, kommer helt ud af trit med det. Nogle gange går det helt i glemmekassen, for at stå klar, når jeg mister overblikket og har brug for at finde tilbage på rette spor igen. Så fortvivl ikke hvis du også af og til ikke får fulgt op på det – du skal nok komme i gang igen – jeg ved det

Jeg glemte at lytte

…..til min krop, så nu ligger jeg her med feber. Og nej, det er ikke for at få medynk, jeg skriver det. Men for at sige, at jeg jo også falder i som så mange andre, glemmer at passe på mig selv og til sidst bliver kroppen træt af at råbe, så den laver egen strategi – den får feber.

Nu er det ikke sikkert at din krop viser det på samme måde, den kan have helt egen måde at gøre det på. Ligheden er, at når du gentagne gange glemmer at lytte efter når kroppen beder om ro, så må den jo vise dig det, så du ikke kan undgå at lytte og reagere på det.

Jeg ramte muren den 24. december omkring kl. 23.15. Sad hos mine forældre efter en hyggelig juleaften bare os tre – og med glæden om at skulle holde ”den rigtige” juleaften den 25. december sammen med mine børn og forældre. Sad og havde fundet roen – og kunne mærke mig selv. Pludselig kom feberen. Jeg var ikke i tvivl om hvad den ville fortælle – for jeg havde de sidste 14 dage op til haft småfeber af og til. Min planlægning var skredet på grund af noget uforudset, noget jeg ikke bare kunne sige fra på. Så hjem i seng med tanken og håbet om, at det da nok var væk i morgen. Men det var den ikke, så heldigvis har jeg et par fantastiske forældre, som sørgede for, at drengene blev hentet på banegården og juleaften blev holdt hos dem.

Det her kunne blive en klagesang af værste skuffe – men det bliver det ikke. For hvorfor tage det med en negativ og nedadgående energi, når jeg kan vælge at se det positive i det? Selvfølgelig kan jeg skrive en lang smøre om jeg er gået glip af familiejulefrokoster og hygge med veninder – og trække feberen i langdrag. For mig er det ikke det vigtigste i den her sammenhæng. For mig er det vigtigt, at jeg (langt om længe) lyttede til mig selv og kravlede under dynen og sov det meste af den 26. og 27. – og fortsætter i dag, dog med en højere energi og mindre søvn <3

Når jeg er vågen, har jeg det hyggeligt med at lave en lille smule af noget, der giver energi og gør mig glad. For mig har det bl.a. været at fotografere min juletræspynt, tage billeder af to kalenderlys (jo, jo et billede eller 10 for hver ”dag”), tage billeder af min amaryllis der er ved at springe ud, baggrundsbilleder til noget af alt det jeg laver og planlægger, billeder af det jeg lige i øjeblikket ser kan bruges.

Når jeg når dertil hvor kroppen bare siger fra helt tydeligt, når jeg giver mig selv roen til at slappe af, stresse ned og finde min helt egen ro. Når jeg giver mig selv den fulde opmærksomhed og lader alt andet og alle andres ligge – lige der, der falder mine strategier på plads. Mine strategier for ikke at ramme samme punkt igen. Uagtet at de ikke altid helt holder, så holder de bedre og bedre for hver gang jeg står her – og det er stort fremskridt <3

Så noget af tiden er også gået med at skrive mine strategier ned, tænke dem igennem og bruge ”mit våben” – nemlig planlægning. Få lavet mit årshjul, planlagt nogle ting i mindre detaljer, nogle i mindste – og fx taget billeder til nogle ting jeg gerne vil lave næste år i november/december. (Min planlægning fortæller jeg om på et andet tidspunkt). Jamen stresser det så ikke dig mere? Nej det gør det ikke, for det er noget jeg gør for MIG og kun MIG. Der hvor jeg har givet slip på hvad andre forventer, givet slip på at jeg skuffer andre, givet slip på hvad jeg ”burde gøre”, givet slip på at jeg kunne også lige – lige der sker der noget med min indre ro og mit overskud. Lige der sker der noget magisk for mig. Lige der – der stiger min energi og mit overskud. Lige der NYDER JEG NUET. Lige der mærker jeg ingen stress og ingen pres. Der kommer min kreativitet og ideerne vælter frem – men i et struktureret og roligt tempo.

Lige der bliver jeg mindet om hvordan, jeg vil have mit liv skal være

Brænd det der fylder

Du har med garanti prøvet det. Prøvet at hjertet gør ondt, maven svier, tankerne kører i ring og altid ender med at kredse op om det samme emne som flere gange tidligere i dagens løb og sikkert også de sidste dage op til. Det er tanker du ikke kan slippe, noget som nager dig.
Det kan være den sårende bemærkning fra veninden, mistilliden fra chefen, kæresten der har ramt dig med en kommentar etc. Alle de ting, som giver en vrede, en frustration, følelsen af ikke at være god nok, følelsen af at være misforstået… Hvordan giver du slip på det?

Jeg skriver mig ofte ud af det. Er meget ærlig over for papir og pen. Får alle tanker og følelser skrevet ned. Også min egen rolle i situationen. ALT kommer på papiret. Af og til også hvordan jeg ville ønske situationen havde været. Her kan jeg skrive al vrede og al frustration ud – helt ud i ekstremerne. Forstået på den måde, at jeg kan gå helt ned i petitesser, hvis det er det jeg har brug for. Gå helt ned i offerrollen, uden at andre skal høre på det. Offerrollen forsvinder dog hurtigt igen så snart jeg lige har været nede og ”ramme den”.

Når mine tanker og følelser først er gået gennem mit hjerte, min arm, min hånd og kuglepennen - og ned på papiret, så er tingene for det meste sat i de rigtige kasser. Det gør at jeg ikke har ubehaget og tanken i samme omfang og det fylder ikke på samme måde. Jeg har jo ligesom forholdt mig til alle aspekter af problematikken.

For at få følelserne endnu mere ud af mit system, hiver jeg papiret i stykker og brænder det. Oftest på mit bålsted eller grillen. Om vinteren sker det dog af og til i en konservesdåse på en bordskåner under bruseren. Når jeg sidder der og kigger på papiret gå op i flammer, får jeg endnu mere ro på i mit system. Jeg har sågar en meget ubehagelig oplevelse, hvor jeg følte mig meget truet. Jeg skrev og skrev i flere dage, hev papirerne i stykker og brændte dem. Nogle år senere var jeg ved at lede efter en episode i min dagbog og så at jeg havde skrevet et lille notits deri om episoden. Jeg fik nærmest et chok, for jeg havde glemt episoden. Ikke fortrængt, men glemt…

I tidernes morgen, sådan omkring 9 år siden, fik jeg opgaven af min skønne akupunktør Lauge. Jeg var langt om længe kommet op til hende, efter en super skøn kvinde blandt mine venner, havde presset på flere gange. Jeg sov nærmest i døgndrift på det tidspunkt. Var vågen omkring 6 timer i døgnet. Da vi fik snakket, kom den indre vrede tydeligt frem. For at bearbejde den, så skulle jeg skrive 11 minutter i 11 dage. Det holdt dog ikke helt. Det blev nærmere til 11 timer om dagen i 11 uger. Men jeg fik vreden ud fra hele mit liv. Sammen med akupunkturen og al skriveriet, fik jeg styr på så mange ting, at jeg følte mig meget fri.

The man in the mirror

Kender du det med at få en sang på hjernen? Det gør jeg – i stor stil. Jeg har også lært, at når jeg hører den samme sang igen og igen, så skal jeg stoppe op, lytte til den, skrive det ned jeg kan huske af teksten – og så virkelig læse teksten. For der er altid et budskab til mig.
Sidste sang som kørte på repeat KONSTANT i en lille uges tid, før jeg tog mig tid til at gå ind i den, var Michael Jacksons ”Man in the mirror”. Jeg havde fortalt et par af veninderne, at denne gang var den denne sang, som kørte i mit hoved. Teksten var for mig dog ikke helt Michael Jacksons, for jeg blev ved at høre ”I’m looking at the man in the mirror”. Den ene kunne så fortælle mig, at hun mente, at det var ”starting”. Og hun har jo ret. Men mine versioner, når jeg hører dem konstant

I'm gonna make a change,
For once I'm my life
It's gonna feel real good,
Gonna make a difference
Gonna make it right
I'm starting with the man in the mirror
I'm asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you want to make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change

I'm gonna make a change
It's gonna feel real good!
Come on!
Just lift yourself
You know
You've got to stop it,
Yourself!
I've got to make that change, today!

You've got to
You've got to move! Come on!
Come on!
You got to
Stand up! Stand up! Stand up!
Stand up and lift yourself, now!

You know it
Make that change.

Teksten og budskabet er meget sigende om mit liv lige nu. Den udvikling jeg er i gang med. For ja, selv om jeg guider andre i deres liv, så er det nogle gange svært at se på en selv og lave en forandring. Det sker lidt i etaper. Og lige nu, er jeg i gang med en af de store etaper igen. Den skal I nok komme til at høre om inden så længe. Budskabet med dette er: stop op og hør hvilke beskeder du får om dig selv – det kan være både som her en tekst fra en sang. Det kan også være du bliver ved at se den samme bogtitel, samme reklame – you name it. Men stop op og giv dig selv den gave du får, for at lære mere om dig selv

Tid til at tænde lys

En opdatering, jeg skrev i november 2016, men som stadig er aktuel - og sange, som stadig af og til dukker op i mine drømme og tanker, især når nogle, for mig specielle personer, har brug for et løft.

Nogle gange får jeg vist tingene på underfundige måder. Nogle gange er det i drømme, andre gange i billeder, noget en anden eller jeg selv siger, som pludselig giver en helt speciel mening. Andre gange igen er det en bestemt sang eller en bestemt kunstners sange, som bliver ved at dukke op.

I nat var det et par af Lars Lilholts sange, som blev ved at dukke op. Først blev jeg ved at høre: "underet er i os selv" med melodien fra "Hvor går vi hen når vi går". Jeg er klar over, at den rigtige tekst er: "underet er vi er til". Men sådan var den ikke i mit hoved i nat og det var der jo en grund til.

Senere, lige inden jeg vågnede, kom sangen "Tid til at tænde lys". Til sidst satte jeg mobilen til at spille den. Jeg havde brug for at høre teksten for at finde ud af, hvad det var jeg skulle blive opmærksom på helt ned i detaljer - og så fik tårerne ellers frit løb.
Det var et billede på nogle af de ting jeg oplevede i går.

I går skulle have været en stille og rolig dag. Det blev det sådan set også. Det blev også en dag, hvor jeg skrev og snakkede med mange. Mange som står mig nær og jeg holder rigtig meget af. Nogle jeg tit har kontakt med og nogle som jeg ikke har haft kontakt med i længere tid.

Da jeg lå og hørte sangen her til morgen, gik det op for mig, at de alle på hver deres måde, har brug for at der bliver tændt lys for dem, inklusiv mig selv. Brug for at der er nogle som tror på, at det nok skal gå for dem, at de nok skal få det liv de ønsker og bliver ved at vise dem, at alt nok skal blive godt og kærligt. De har brug for at blive mindet om det, når de ikke selv tror helt på det.

Det blev en meget tårefyldt morgen, en morgen med en kæmpe indsigt og en morgen hvor jeg stod op og tændte stearinlys i hele huset - jeg tændte lys for hver af jer, som betyder så meget for mig. Sendte jer hver en kærlig tanke imens og er sikker på, at hver og en af jer ved, at hvert lys er tændt helt bestemt for jer. De tre lys på billedet blev tændt først - og er til et helt specielt trekløver.

Husk at tænde lys for jer selv og andre